PREZENTARE DEPARTAMENTUL DE ARTĂ TEATRALĂ

 

Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost înființat în anul 1997, când a debutat și parteneriatul activ dintre comunitatea artistică și cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunități a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părțile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenții departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a devenit un partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și al Bursei de Spectacole.

Cele trei specializări de licență ale Departamentului de Artă Teatrală (Actorie, Coregrafie- 4 ani de studiu, Teatrologie – Management Cultural-3 ani de studiu), la care se adaugă și cele două masterate (Tehnici Interpretative în Artele Spectacolului și Management și Antreprenoriat Cultural) au un rol important în comunitatea academică sibiană. Proiectele inițiate și dezvoltate de către studenții-actori beneficiază de sprijinul calificat al cadrelor didactice care provin din toate domeniile ariei curriculare ale Teatrului și Artelor Spectacolului. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local și internațional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Colaborarea strânsă dintre Departamentul de Artă Teatrală, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a oferit departamentului și universității o mare vizibilitate în fața publicului local și internațional. Marea majoritate a cadrelor didactice din departament sunt implicate în producerea festivalului de teatru sau sunt actori renumiți ai scenei românești și europene: Silviu Purcărete, George Banu, Constantin Chiriac, Marian Râlea, Mike Phillips, Jonathan Mills, Catherine Naugrette, Spencer Golub, Ofelia Popii, Dragoș Buhagiar, Bobi Pricop,Eugen Jebeleanu, Dumitru Acriș etc.

Studenții DAT joacă și produc spectacole care au participat și au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studențesc naționale și internaționale: „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” (Cel mai bun spectacol la festivalul Istropolitana, în 2012), „Romeo și Julieta” (Festivalul Internațional Shakespeare, Essen, 2013; Festivalul Teatralny Kufar, Minsk, 2014 și Festivalul Riverside Left din Moscova, 2015), „Antisocial” (turneu în România, sponsorizat de BRD, și turneu în Franța), „Puzzle” (Trofeul pentru cel mai bun spectacol la „Blue Theatre Revolution University Contest” din Constanța), „AutoPsy& Co” (Premiul de interpretare feminină – Oana Brânzan, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2023), „Cele rămase” (Premiul de interpretare pentru rolul Elena – Ada Bicfalvi, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2023), „Frida Kahlo” (selectat în programul Festivalului-Concurs DbutanT).

Pe lângă producțiile DAT-CAVAS, studenții și masteranzii Departamentului nostru participă constant la casting-uri organizate de Teatrul Național „Radu Stanca”, oferindu-le șansa de a juca în producții de mare anvergură, precum „Faust” și „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, „De cealaltă parte a lumii” și „Perfectul compus”, în regia Alexandrei Badea, „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” și „Autobahn”, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, „Familii”, în regia lui Eugen Jebeleanu, „Romeo și Julieta”, în regia lui Andryi Zholdak, și „Livada de vișini”, în regia lui Dumitru Acriș . Bineînțeles, aceste oportunități de a lua parte la astfel de producții le oferă șansa de a se afirma și pe scenele unor importante festivaluri de teatru naționale și internaționale.

Nu în ultimul rând, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” și Departamentul de Artă Teatrală, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Cultural, îi implică pe studenții, masteranzii și doctoranzii școlii sibiene de teatru în secțiunea de Spectacole-lectură din cadrul FITS, unde, sub coordonarea artistică a unui cadru didactic de specialitate, interpretează textele din „Antologia pieselor reprezentante în secțiunea spectacole-lectură”.

De asemenea, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca” organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, care propune publicului spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume. Spectacolele studenților sunt supuse unui proces de selecție, realizat de către un board de experți internaționali, profesori în universități de prestigiu, precum și de Consiliul Departamentului de Artă Teatrală din ULBS.

De 7 ani, absolvenții și studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, se unesc pentru a crea maratonul teatral DATfest. Evenimentul oferă prilejul tinerilor actori și coregrafi de a se prezenta în fața publicului sibian cu spectacolele realizate în anul universitar anterior, iar tinerilor teatrologi și manageri culturali de a-și pune în practică cunoștințele teoretice cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile practice de concepere și organizare a evenimentelor culturale. Astfel, se creează un mediu propice de comunicare și muncă în echipă, într-un mod profesionist spre îndeplinirea unui scop comun, acela de a implica tinerii artiști în viața social-culturală a comunității locale, propunând evenimente culturale de calitate realizate în strânsă colaborare cu specialiști în artele spectacolului. Tinerii vin în întâmpinarea publicului sibian cu evenimente ce diversifică oferta culturală prin spectacole de teatru, ateliere, conferințe, întâlniri teatrale, recitaluri, expoziții și un flashmob. Deși orașul Sibiu se bucură de evenimente culturale similare, DATfest este singurul proiect care aduce laolaltă, timp de 10 zile, cele mai recente spectacole ale tinerilor sibieni, în spații cât mai accesibile pentru comunitate și dezvoltă programe educaționale pentru cultură prin conferințe, expoziții, ateliere și un concurs de publicistică teatrală. Unul dintre scopurile principale ale tinerilor teatrologi, manageri culturali, actori și coregrafi este de a întâmpina noi tineri studenți sibieni, oferindu-le ocazia de a-și cunoaște colegii prin facilitarea accesului la viața culturală a orașului. Festivalul contribuie activ la creșterea indicelui de participare a populației Sibiului la evenimente artistice prin integrarea constantă a noilor studenți ai universității în viața culturală a orașului. Astfel, îndeplinește totodată obiectivul de creștere a notorietății Sibiului la nivel național.

Totodată, colectivul Departamentului de Artă Teatrală are un rol activ în activitate editorială circumscrisă ariei Teatru și Artele Spectacolului, editând anual publicații dedicate atât dramaturgiei
contemporane universale (Antologiile dedicate pieselor prezentate în secțiunea de spectacole-lectură.

 

Cadre didactice titulare

Ion M. Tomuș

Profesor universitar doctor

E-mail: ion.tomus@ulbsibiu.ro

Cristian Radu

Profesor universitar doctor

E-mail: cristian.radu@ulbsibiu.ro

Diana Nechit

Conferențiar universitar doctor, Director de departament DAT

E-mail: diana.nechit@ulbsibiu.ro

Luminița Bîrsan

Conferențiar universitar doctor
PRODECAN AL FACULTĂȚII DE LITERE ȘI ARTE

E-mail: luminita.birsan@ulbsibiu.ro

Diana Fufezan

Conferențiar universitar doctor

E-mail: diana.fufezan@ulbsibiu.ro

Florin Coșuleț

Conferențiar universitar doctor

E-mail: florin.cosulet@ulbsibiu.ro

Adriana Bârză-Cârstea

Lector universitar doctor

E-mail: adriana.barza@ulbsibiu.ro

Alba Stanciu

Lector universitar doctor

E-mail: alba.stanciu@ulbsibiu.ro

Dragoș Buhagiar

conferențiar universitar doctor

email: dragosbuhagiar@gmail.com

Claudia Maior

Lector universitar doctor

E-mail: claudia.domnicar@ulbsibiu.ro

Doriana Memet

Lector universitar doctor

E-mail: doriana.taut@ulbsibiu.ro

Vicențiu Rahău

Lector universitar doctor

E-mail: vicentiu.rahau@ulbsibiu.ro

Melinda Samson

Lector universitar doctor

E-mail: samson.martha@ulbsibiu.ro

Andrei C. Șerban

Lector universitar doctor

E-mail: andrei.serban@ulbsibiu.ro

Ofelia Popii

Lector universitar doctor

E-mail: ofelia.popii@ulbsibiu.ro

Codruța Presecan

Lector universitar doctor

E-mail: codruta.presecan@ulbsibiu.ro

Adrian Neacșu

Lector universitar doctor

E-mail: adrian.neacsu@ulbsibiu.ro

Oana Marin

Asistent universitar doctor

E-mail: oana.marin@ulbsibiu.ro

Cristina-Simona Tomuș

ASISTENT UNIVERSITAR DOCTOR

E-mail: cristina.blaga@ulbsibiu.ro

Sorana Maier

asistent universitar doctor

email: sorana.maier@ulbsibiu.ro

Alexandru Malaicu

Asistent universitar doctorand

E-mail: alexandrumalaicu@gmail.com

Alexandru Condurache

Asistent universitar doctor

E-mail: alexandruv.condurache@ulbsibiu.ro

Iustinian Turcu

ASISTENT UNIVERSITAR DOCTORAND

E-mail: iustinian.turcu@ulbsibiu.ro

Pali Vecsei

ASISTENT UNIVERSITAR DOCTORAND

E-mail: pali.vecsei@ulbsibiu.ro

Ștefan Tunsoiu

Asistent universitar doctorand

email: stefan.tunsoiu@ulbsibiu.ro

Adrian Strâmtu

Asistent universitar doctor

E-mail: adrian.stramtu@ulbsibiu.ro

Dan Bartha

asistent universitar doctorand

email: dan.bartha@ulbsibiu.ro

Mariana Cămărășan

asistent universitar doctorand

email: mariana_camarasan@yahoo.com


Cadre didactice asociate

Constantin Chiriac

Profesor universitar doctor

E-mail: constantin.chiriac@ulbsibiu.ro

Marian Râlea

Profesor universitar doctor

E-mail: marian.ralea@ulbsibiu.ro

Florin Caracala

doctor

email: florin.caracala@gmail.com

Silvia Macrea

doctorand

email: silviactj@yahoo.com

Ștefan Lupu

doctor

email: stefan_lupu2002@yahoo.com

Vlad Robaș

Asistent universitar doctorand

E-mail: vlad.robas@ulbsibiu.ro

Adriana-Ioana Ispas

doctorand

email: ioana_ispas28@yahoo.com

Andreea Căpitănescu

doctorand

email: andreea.capitanescu@ulbsibiu.ro

Andrada Oltean

doctorand

email: dadaoltean@gmail.com

Ianoș Petrașcu

Asistent universitar doctorand

E-mail: ianos.petrascu@ulbsibiu.ro

Constantin Gajim

doctorand

email: gajim.costea@mail.ru

Emoke Boldizsar

doctorand

email: b_emoke@yahoo.com